SELAMAT DATANG.

P.I.S.M.P. BAHASA MELAYU AMBILAN JANUARI 2007, IPG KAMPUS KENINGAU, SABAH.

Sila isi Buku Pelawat, terima kasih.

30 Dis 2008

Ramai urg malu utk baca ni..

<<...KLIK UNTUK BACA...>>Terima Kasih


Kepada putera2 PISMP

Assalamualaikum dan salam sejahtera geng!

Untuk pengetahuan korang aku, Imran, Achai serta Abg Nasir OUM (hehehe...) telah pun berada di hostel pada masa ini... Pulang awal kunun2 mo wat folio la sambil mo pok bilik yang best sikit... Jadi amcm ada sesepa yang mo bagi cadangan bilik mna kita mo pok? ataupun ada yang mo cadang stay d bilik dulu juga ka?
Owh ya semalam juga Sir Bujang ada nek 'menziarah' kami...dan dia juga ada berpesan satu perkara yang penting wat kita yang berada di blok B ini..Mulai daripada Januari ini, kita sama sekali tidak lagi dibenarkan untuk membuat penyambungan internet... jadi, kita di minta untuk memotong talian internet kita pada bulan januari ini...sebab hal ini telah diketahui oleh pihak BPG dan mereka tidak membenarkannya sama sekali... Tidak ada pilihan lain..actly, dia (cg Bujang) tidak ada masalah kita wat penyambungan itu, coz tidak ada mnyusahkan dia pun...tp, msalahnya tu bercanggah dengan peraturan...jadi, terpaksalah...
Owh ya saya juga ingin berpesn tuk kgkwan lain ni pi sms lah kpd cuki yg sdng di kuarantin kerana menghidapi demam cacar...ucpkan selamat bertransformasi kepada buaya (hahaha jan marah r cuki...)
Kepada member2 yang telah kita lantik sebagai ketua dalam BIG semester ini, harap dapat juga lah memberikan sedikit input dan membuat perancangan awal sebagai draf. Ini bagi melicinkan lagi program dan bagi mengurangkan masalah 'last minute' yg selalu terjadi...hehehe (Hidup Teten n Palvee). Tambahan lagi semester ini kita akan berpraktikum. Jadi, kesibukan confirm akan ada...
Rasanya itu ja yang ingin saya kongsikan bersama harap dpt memberikan sikit manfaat kpd kita..(Hidup BM!!!!). Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat tahun baharu hijrah dan masihi. Tidak lupa juga tahniah kepada kita kerana ramai yang lulus pada exm lepas..kepda rakan kita yg kurang bernasib baik, bersamalah kita membantunya...Ok!

*Azam kita:
- 2 bulan sebelum exam dinding koridor sudah ada nota.
- exm: pointer pula semua meningkat .
- BIG berjalan lancar

* sepa2 yang ada aim utk kelas kita sem ini, tulis la d blog ini..Terima Kasih


7 Dis 2008

KEPUTUSAN RASMI PEPERIKSAAN PISMP BM SEMESTER 4

KECIL sangat? Tidak dapat dibaca?? Mudah sahaja. Klik pada gambar untuk mendapatkan saiz sebenar gambar tersebut. Sekian, terima kasih.
Terima Kasih


2 Dis 2008

Cerita musim cuti...

Assalamualaikum dan salam cuti buat semua...

Pa kabar? Lama juga 'lidah rasmi' kita ini tidak berkata-kata. Pa juga cita cuti kamu? Owh ya ari tu cikun ada menghantar berita yang kurang sedap untuk di dengar. Kononnya, peperiksaan kali ini ada yang memperoleh kelulusan yang kurang memuaskan (pendek kata G***L)... Huhu risau pula aku...huhu..Tp pa leh buat kalau sudah suratan takdir...hahaha..x pa kita jadikan kegagalan satu pendorong untuk lebih berjaya... (tiap-tiap sem cakap cgitu..tapi xpa at least ada azam...hahahaha)

hantar2 la cita korang r...Terima Kasih


13 Nov 2008

CERITA DARI LIKAS....









Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pa cita kamu sana? Jadi ka tu jamuan? Sori la x join...ala aku ada atau xda sama ja... xda effect pun...hahaha (betul ka Pal?) Tujuan aku menulis kali ini untuk tulis cita sal hoki yang aku ikut..bukan pa, sekadar perkongsian...Kepada sesiapa yang x tau, aku n Harsidi sedang mengikuti team Keningau..Sebenarnya kemasukkan kami ke team ini bukanlah kerana kecampinan kami..tapi kerana kekosongan yang diberikan oleh beberapa orang guru... Tapi, ada ura-ura mengatakan kemasukan kami adalah kerana kehenseman kami (hahaha) tapi sejauhmana kebenarannya, hanya anda yang dapat menilainya...

Hari ini, team kami telah bertemu dengan Tawau (pasukan yang paling hebat la kunu) dengan keputusan 2-3 (Kalah nasib ja) dan Beaufort (3-2 yuhu menang..). Besok kami akan bertemu dengan PBU. Doakan aku sihat hahaha...Owh ya Cikun, utk pegtahuan ko, kaki aku dah ok skg (ada la dalam 75 %)... Myb disebabkan oleh ubat Pak Mat, or disebabkan oleh rendaman air suam (cadangan achai)...myb juga sal Tongkat Ali si RCD...hehehe

Satu yg menarik ingin aku kongsikan lagi cni, budaya psiko menyaiko... Team mate sendiri pun bleh marah kita tym game...wah dasat jugak r..aku kena saiko oleh team sendiri sal kasut aku terterbang cz x ikt kuat2 (ahhaha)...kindet tul..tp lepas main dorg ok...bleh gelak ketawa lagi.. x tau la..myb budaya dorg agaknya...

Papa pun ni satu pendedahan kpd aku..taun depan aku mo bawa team IPKS g sni... (azam aku)..majoriti team hoki kngau actly adalah dalam kalangan PISMP BM...

*Pesanan: Harap semua PISMP Bm dapat mengekalkan stamina n meningkatkannya pada cuti ini.. cz taun depan ada olahrga interclass, ada KAGUM...kita kasi penuh lagi fligt g smjg dengan bdk BM...ada bangkangan?

Terima Kasih


gelagat peserta perkhemahan pengakap manikayu 2

















Terima Kasih


12 Nov 2008

our battle officially ends at 11.00am 12-11-08

ya,
perjuangan kita untuk semester ini sudah berakhir.

Pray to God that everyone pass and tiada mengulang.
(biarlah pointer turun tapi jan ja fail.)
AMEN.

kepada rakan sekalian,
happy holiday!



Terima Kasih


8 Nov 2008

cikgu ajar / mengajar murid tak pakai tudung

"Sabri menerima arahan pertukaran daripada PPD ke sebuah sekolah pedalaman, berat rasanya dia nak meninggalkan sekolah yang begitu dia sayangi, tetapi demi tugas dia gagahkan juga ke sana.

Seperti di sekolah-sekolah terdahulu, sebelum meninggalkan sekolah, Sabri akan bersalaman dengan murid-murid sebagai tanda perpisahan dengan mereka. Sebaik sahaja Sabri bersalam dengan seorang murid lelaki, murid itu terus bertanya padanya, " Cikgu ,nanti cikgu ajar budak perempuan tak pakai tudunglah ye?,Sabri tergelak sambil memarahinya," kamu ni, takkanlah saya nak ajar budak perempuan tak pakai tudung, sayakan orang Islam, berdosa kalau saya suruh mereka tak pakai tudung.". Budak itu tersengih mendengar jawapan Sabri.

Esoknya, Sabri pun melaporkan diri ke sekolah tersebut, sebaik sahaja Sabri melangkah masuk ke pintu pagar sekolah, dia ketawa sendirian kerana betullah kata budak lelaki tu, memang dia akan mengajar budak perempuan tak pakai tudung, sebab budak-budak perempuan itu budak asli, confirm tak bertudung.
"

Diambil dari http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=18191
Terima Kasih


6 Nov 2008

PeRjUaNgAn BeLuM SeLeSaI??..









Kepada rakan-rakan PPPRPET BM yang lain, sememangnya perjuangan kita masih belum selesai di IPKS ini..Peperiksaan semester 4?3 paper sudah kita duduki..Kita masih ada 2 subjek menanti kita 10 dan 12 november ni..
Jadi,selamat berjuang untuk semua...
GOOD LUCK EVERYBODY!! SEMANGAT!!

[p/s: tp kan,..susa gila2 exam kali ni..tp nda pa..ble 2..wish u all gud luck!!]
Terima Kasih


29 Okt 2008

Selamat Berjuang

Kepada semua rakan seperjuangan, Selamat menghadapi Peperiksaan yang kian mendatang ini. Semoga berjaya dan sentiasa tenang dalam menjawab soalan. Sesungguhnya kursus pada semester 4 ini sangat berat (susah) terutamanya Pengantar Linguistik dan Fonetik & Fonologi. Walau pun demikian, marilah kita sama-sama berusaha dan memerah otak sehingga ke titisan peluh otak yang terakhir. Kuatkan semangat, katakan TAK NAK kepada katil yang sentiasa memanggil. Maaf.. ada kesilapan... Katakan TUNGGU SEKEJAP kepada katil yang sentiasa memanggil. Semoga Berjaya~

Nota disimpan di bawah cadar,
harap mimpi indah mewarna.
Nota yang ada baik diedar,
semua gembira tiada merana.

PEACE~ iankaka' <(^_^)/Terima Kasih


21 Okt 2008

Lagu Sekawan Segajah..

GAJAH KUAT!!!


Sekawan GAJAH
Buat habis baik
Untuk anda semua
Harap anda
Terhibur gembira...

Jikalau bosan
Jangan salahkan kami
Kami usaha...buat sehabis baik...
Walaupun panas terik
Kami tetap banting tulang
Mahupun gelap
Itu bukannya alasan...

Temanku Seladang
Marilah kita bersama bergembira
Tidak lupa
Sang Harimau yang rajin

P/s: nyanyi cam lagu Shin Chan

Suranggani ( 2x )
Suranggani ku maluku na va va va va
Malu malu ku malu
Suranggani ku malu
Suranggani ku maluku na va va va va

Bila bunga kembang berseri
Seekor anak gajah keluar menari
Lenggok ke kanak, lenggok ke kiri
Lalu menjemput seekor lagi...



Terima Kasih


20 Okt 2008

Sekawan Gajah


Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas segala kerjasama yang diberikan oleh ahli kumpulan Sekawan Gajah (saya sendiri, Keffly Kaling, Rizal Othman, Mohd Imran, Jacqueline Teo, Laila farina dan Sahira Irda) sepanjang Perkhemahan yang berlansung selama 4 hari 3 malam. saya sangat bertuah mempunyai ahli kumpulan yang begitu komited dengan tugas dan sporting dalam semua hal. memori berkhemah bersama rakan-rakan seperjuangan akan sentiasa menjadi ingatan dan kerinduan. Semoga apa yang dipelajari dan pengalaman yang ditimba akan diaplikasikan kelak. Buat Sehabis Baik!
-Stanley Ian Junaidi-
Terima Kasih


PERKHEMAHAN KURSUS KEPIMPINAN MODUL A dan B.

Tambunan, 16 oktober hingga 19 oktober 2008. seramai 21 orang pasukan Pengakap Kumpulan Latihan Malaysia 32 (KLM32) Institut Perguruan Keningau Sabah telah menjalani Kursus Kepimpinan Pengakap Modul A dan B. Peserta yang terlibat ialah guru pelatih Program Perguruan pendidikan rendah Pengajian Empat Tahun (PPPRPET) semester 4. Perkhemahan ini diadakan sebagai salah satu syarat utama dalam yang terkandung dalam Sukatan untuk Kokurikulum Unit Beruniform bagi Persatuan Pengakap Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM). Perkhemahan ini juga bertujuan memberikan pengiktirafan kepada para peserta untuk memegang Lencana Manik Kayu Dua dalam kepimpinan pengakap.
Antara aktiviti yang dijalankan dalam perkhemahan ini ialah, kembara, ceramah kepengakapan dan Malam Pengakap. Pelbagai kemahiran berpengakap dan kepimpinan yang dapat dipelajari sekaligus menjadi bekalan kepada bakal-bakal guru untuk memimpin dengan baik serta berkualiti apabila berada sekolah kelak. Perkhemahan ini turut disertai oleh beberapa orang pensyarah Institut Perguruan Keningau selaku Penolong Pesuruhjaya KLM32 iaitu Puan Philis Lim@Nur Ain, Encik Bujang bin Haji Sabli, Encik Maspi Haji Peran, Encik Budiman bin Abpa dan Puan Zalia Abdullah.
Perkhemahan selama empat hari tiga malam ini telah dirasmikan oleh En. Lupian Saluji selaku Pesuruhjaya Majlis Pengakap Kumpulan Latihan Malaysia Bahagia Pendidikan Guru. Dalam ucapan beliau semasa perasmian penutupan, beliau mengatakan bahawa sifat kepimpinan yang tinggi serta berkualiti haruslah diserapkan kepada bakal-bakal guru bagi menjamin kualiti anak-anak bangsa kelak. selain itu, beliau juga mengingatkan agar para peserta kursus agar dapat meneruskan keaktifan dalam berpengakap, sekali berpengakap, berpengakaplah selamannya. Sijil Tamat Kursus Kepimpinan Modul A dan B juga turut disampaikan kepada semua peserta kursus sebagai tanda tamatnya kursus di majlis itu. Semua peserta lulus dalam kursus ini telah ditauliahkan gelaran sebagai Penolong Pemimpin Pengakap Kanak-kanak (Manik Kayu 2).

Terima Kasih


5 Okt 2008

Puasa untuk semua..

Antara kebaikan puasa adalah meningkatkan kesihatan badan melalui proses detoksifikasi.

Detoksifikasi bermaksud mencuci & membersihkan badan daripada racun / toksin. Menurut Dr. Lonny J. Brown dalam Adventures in Therapeutic Fasting, "Amalan yang biasa dilakukan dalam masyarakat hari ini adalah apabila seseorang menghidap penyakit, dia akan mengambil ubat bagi meredakan penyakitnya. Sudah tiba masanya untuk kita mengamalkan sesuatu yang berbeza, iaitu mengamalkan puasa semasa sakit. Puasa merangsang beberapa perubahan yang melibatkan metabolisme badan dan perubatan ini membantu ke arah pembersihan dan pembaikan dalam badan.
Semasa berpuasa, organ2 dapat berehat. Keadaan ini membantu badan membuang segala kotoran serta toksin di samping menyegarkan sel2. Puasa adalah cara rawatan yang tertua di dunia. Puasa sudah diamalkan oleh orang terdahulu, malah Hippocrates, Galen dan Paracelsus menjadikan puasa sebagai salah satu cara rawatan untuk pesakit mereka. Plato, Socrates, Pythagoras dan Mahatma Gandhi seringkali berpuasa. Berpandukan kajian serta testimoni pesakit2, puasa didapati mampu menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti asma, radang sendi, susah tidur, gangguan pada sistem penghadaman serta penyakit kulit."

Menurut Dr. Cindy Engles pula dalam Wild Health: How Animals Keep Themselves Well and What We Can Learn from Them, "Binatang2 apabila sakit akan menjauhi makanan. Pengkaji2 yang mengamati fenomena ini berpendapat menjauhi makanan dengan berpuasa adalah proses yang semula jadi ke arah penyembuhan. Puasa bermanfaat bukan sahaja untuk binatang malah kepada manusia. Puasa akan mempercepat penyembuhan kerana secara umumnya bakteria memerlukan zat besi untuk bertindak. Dengan menghindari makanan, bakteria akan ketandusan zat besi dan keadaan ini akan melemahkannya."

Berpuasa dalam menghindari makan dan minum dalam jangka masa yang pendek memang tidak memudaratkan. Dalam jurnal perubatan berprestij, The Lancet, disebutkan, "Puasa selagi mana tidak menyebabkan kelemahan badan yang bersangatan adalah tidak memudaratkan. Sekiranya berlaku kematian semasa berpuasa, punca kematian daripada sebab2 lain selain puasa perlulah diterokai terlebih dahulu..."

Tambahan daripada itu, kajian yang dilakukan di Universiti Utah ke atas golongan Mormon yang berpuasa hanya sehari dalam sebulan mendapati perbuatan itu merendahkan risiko mereka menghidap sakit jantung. Hal ini dilaporkan dalam artikel bertajuk Fasting? It's Good For The Heart di www.earthtimes.org bertarikh 7 Nov 2007.

Penemuan yang sama diperoleh berdasarkan pada satu lagi kajian yang dikenal sebagai Intermountain Heart Collaborative Study. Dalam kajian ini, 515 pesakit diuji kaji dari sudut kesihatan jantung. Kajian ini mendapati mereka yang kerap berpuasa mempunyai risiko yang rendah menghidap sakit jantung. Puasa dalam kajian ini ditakrifkan sebagai meninggalkan jadual makanan utama, paling kurang dua kali berturut-turut.

Leon Chaitow ( N.D., D.O., M.R.O ), pensyarah kanan di University of Westminster, London, dan juga penulis 50 buku yang berkaitan dengan kesihatan dan perubatan alternatif merumuskan, "Walaupun puasa mempunyai risiko dan kesan sampingannya, berpuasa dengan tidak menjamah makanan dan minuman dalam jangka masa yang pendek amat selamat."

Puasa pada bulan Ramadhan boleh dianggap sebagai puasa jangka pendek. Oleh itu, puasa amat selamat dan tidak memudaratkan.



Sumber: Dewan Kosmik, September 2008



P/s: Puasa bulan Ramadhan dianggap sebagai puasa jangka pendek. Puasa 6 di bulan Syawal lagi la pendek. Pastu boleh la diteruskan dengan puasa sunat Isnin dan Khamis. Meh la kita buat ramai2..Don't worry..Posa xla 'kes karas perut' seperti yang ditakuti oleh seorang hamba Allah tu..banyak kebaikan untuk kesihatan lagi..
Terima Kasih


30 Sep 2008

Pesanan dari Saudari Laila Farina (PISMP BM)

kpd kwn2 suma..mb sy bt open house kmu pd 12.10.08 atau 26.10.08 bergantung kpd keadaan..klo xda aral mb 12.10@sabtu..hrp dtg la ye..lunch tym cam last year..

(Dipetik dari "Sembang-sembang" 30 Sep 08, 19:41)Terima Kasih


24 Sep 2008

Salam Aidilfitri untuk semua. (Terimalah pantun 4 kerat dari IANKAKA')

SILA MAINKAN LAGU SEBELUM MEMBACA PANTUN
video

Saudara Cikun dicucuk duri,
Cuki gelabah risau sekali,
puasa penuh beraya Aidilfitri,
kalu tak penuh rayalah Depavali

Pandai sungguh Palvee membaja,
tanamannya beracun sungguh bahaya,
di Keningau atau di tenom sama sahaja,
semoga bahagia di hari raya.

Pandai sungguh Rizal Menari,
poco-poco sumbang sekali.
Gemar memakan masakan kari,
Hari raya jangan kili-kili.
(huahuahua~~)

Berpuasa penuh banyak pahalanya,
raya mendatang semua suka.
Zuraimin kecewa tidak berpunya,
raya menjelma pengubat duka.

Kucing putih comel sekali,
jika lapar mencuri makan.
Megat berjambang tampan sekali,
selamat hari raya saya ucapkan.

Pagi raya indah sekali,
baju putih direndam nila.
Raya setahun hanya sekali,
harap dijemput ke rumah Laila.

Perut besar kita yang bina,
walau besar sangat peramah
Achai gelaran bukannya cina,
harap raya dijemput ke rumah.

Imran orangnya besar dan tampan,
berkaca mata tenang sentiasa.
kuih habis dibantai papan,
Beraya sakan kenyang sentiasa.

Nurul Aina gelaran namanya,
rindu dengan keluarga angkat.
A. Galak pasti idolanya,
nikmati cuti raya yang singkat.

Fawwaz bukan adik Fauzana,
Fauzana bukan abang Fawwaz.
Beraya pergi ke sini-sana,
makanlah kuih tanpa was-was.

Bila meletup bunyinya Pop!
pergi ke pekan mencari makan.
Pantun untuk saudari kipop,
Senyumlah sambil beraya sakan.

Ranau daerah tempat tinggal,
cuaca sejuk bukan kepalang.
Di sanalah Sahira tinggal,
Gembira beraya bukan kepalang.

Buku tebal banyak halaman,
sorong papan tarik papan.
Faedzah pulang kampung halaman,
kuih raya jangan disimpan.


*Kili-kili = Gila-gila (perlakuan)

p/s: pantun ini hanyalah rekaan semata-mata. Tidak kena mengena antara yang hidup ataupun mati. Sebarang persamaan adalah tidak disengajakan.

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA RAKAN SEPERJUANGAN"
"Maaf zahir dan batin"
"Halalkan makan minum yang dikongsi bersama"
"SEMOGA GEMBIRA DI HARI RAYA"

Terima Kasih


23 Sep 2008

benarkah kiamat 21 Dec 2012??

Kumpulan-kumpulan terus hidup (survival groups) seluruh dunia bersiap sedia dan mengira ketibaannya satu tarikh yang misteri yang telah selama beribu ribu tahun menjangkakan sesuatu akan berlaku pada : Dec. 21, 2012.

Mereka yang mendakwa wahyu akan berlaku pada Dec. 21, 2012, berdasarkan kepercayaan mereka pada sekeping kalendar yang direka oleh kaum Mayans diMexico yang kehancurannya (gambar). Tamadun purba yang terkenal dalam kehebatan matematik dan astronomi yang maju.

DiSeluruh Amerika Syarikat, Kanada dan seluruh Eropah, mazhab-mazhab dan individu-individu yang mempercayai ramalan tersebut berkata bahawa itulah harinya dunia yang kita tahu akan berakhir, laporan-laporan ABCnews.com.

Mayan yang purba, dikenali sebagai ahli matematik dan astronomi yang sangat maju, mengikuti satu "kiraan panjang" kalendar yang berakhir dalam 5,126 tahun. Apabila carta-carta mereka diterjemahkan pada kalendar Gregory yang bertaraf antarabangsa yang digunakan hari ini, tarikh terakhirnya ialah pada Dec. 21, 2012.

Ahli-ahli saintis telah cuba untuk menghapuskan senario hari kiamat ini sebagai telekan yang tak berasas, tetapi ianya jelas dengan adanya beribu-ribu orang yang menganggap kemungkinan suatu bencana akan berlaku diseluruh dunia pada tarikh itu amatlah benar.

"Anda perlu faham, tiada apa-apa yang akan tinggal," Patrick Geryl memberitahu ABC News. "Kita terpaksa mulakan seluruh peradaban baru daripada akar semula." Geryl, seorang bekas pekerja makmal yang berumur 53 tahun dan tinggal di Belgium, dia telah berhenti kerja sejak dua tahun yang lepas setelah dapat menabung wang yang cukup untuk bertahan sehingga Disember 2012. Dia sekarang terus hidup dengan menyimpan bekalan yang dicatatkan dalam senarainya yang setebal 11 mukasurat.

Ianya bukan Geryl seorang sahaja yang mencari jawapannya. Yang mencari "2012 the end of the world" pada Google meningkat sehingga hampir 700,000 orang dalam carian kegemaran ramai. Lebih daripada 6,500 video mengenai tarikh tersebut telah diposkan di YouTube. Terdapat juga buku-buku yang tak terkira bilangannya mengenai topik tersebut, banyak yang diterbitkan dalam mengikuti kejayaan buku Daniel Pinchbeck "2012: The Return of Quetzalcoatl," yang telah menjual beribu-ribu naskah setiap bulan sejak ianya dikeluarkan pada akhir Mei.

2008: Berdozen ahli-ahli kultus hari kiamat Rusia (gambar) meninggalkan lobang sulit korekan bawah tanah dekat kampung Nikolskoe, Rusia, pada Mac, setelah bersembunyi didalam lobang tersebut selama kira-kira enam bulan. Yang lain-lain masih tidak balik, masih menunggu hari untuk dunia berakhir pada bulan Mei.

Tapi apakah yang difikirkan oleh penganut-penganut kepercayaan ini akan berlaku pada Dec. 21, 2012? Ada sesetengah orang berkata satu pembalikan kutub akan berlaku, di mana kutub utara menjadi selatan, di mana matahari akan timbul di barat, mencetuskan bencana pada alam sekitar diseluruh dunia. Ada sumber-sumber lain yang berkata, ianya tanda tarikh satu pembangkitan rohaniah akan berlaku seluruh dunia.

Pakar ketawakan kepercayaan ini. "Ramalan-ramalan takdir ini betul-betul tidak mempunyai sebarang asas dalam apa yang kita tahu mengenai Maya," kata Stephen Houston, seorang profesor antropologi di Brown University dan seorang pakar dalam tulisan hieroglif Maya. "Catatan-catatan Maya hampir tidak menceritakan tentang acara ini." Katanya Mayans melihat kalendar mereka berakhir pada tarikh tersebut, tetapi akan bermula semula tanpa ada apa-apa malapetaka.

"Betul-betul, ianya adalah satu penukaran kebimbangan orang-orang zaman ini, dan yang sesetengah mencari mitos lama untuk panduan atau ramalannya," katanya. "People like to believe that ancient wisdom is somehow predicting this time of upheaval."

p/s : cuba korang tgk kalendar....tarikh 21 Dec 2012 menunjukkan hari apa....JUMAAT!!!!!!!! Wallaualam.......
Terima Kasih


22 Sep 2008

Selamat Hari Raya Aidil Fitri


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Selamat berpuasa kepada mereka yang berpuasa. Tidak lupa kepada yang lain, selamat menyiapkan tugasan yang belum selesai.

Lebih kurang dua minggu tidak mencatatkan apa-apa di blog ini, tidak bermakna saya tidak mengikuti perkembangan anda semua. Sebaliknya, saban hari jika tiada masalah internet saya pasti menjenguk blog ini. Semua catatan telah saya baca dan ada juga pautan blog yang sempat saya terokai. Sekurang-kurangnya saya masih dapat mendekatkan diri dengan anda semua.

Mungkin anda telahpun maklum yang tulisan refleksi KKBI saudara Pangeran Mohd Shukri telah saya sunting dan muatkan dalam Wahana Ilmu Edisi September. Saya dapatkan tulisan itu setelah dimuatnaik dalam JPMMPKS@yahoogroup. Saya meletakkan harapan yang tinggi kepada anda semua khususnya dari opsyen BM untuk bersama-sama saya memperbaiki dan memantapkan buletin terbitan JPM itu. Sehingga kini, nampaknya saya masih berseorangan memperjuangkan buletin tersebut. Pelawaan saya kepada pelajar mahupun pensyarah masih disambut dingin. Benarlah kata-kata Tuan Haji Mohd Isa Razak, kerja-kerja menulis bukanlah sesuatu yang mudah, baik yang bersifat kreatif mahupun akademik. Sehinggalah kita berhadapan dengan situasi yang mendesak barulah kita mahu menulis. Ironinya, kita adalah golongan intelek yang kaya dengan ilmu pengetahuan, bakal bergelar sarjana yang sepatutnya menjadi rujukan pelbagai pihak. Hari ini, IPG sedang bersaing dengan IPTA. Budaya mengkaji, menyelidik dan menulis bukanlah asing di IPTA, tetapi kita masih dalam proses membudayakan kegiatan itu baik dalam kalangan pelajar mahupun pensyarah. Justeru, sebagai golongan intelek, kita memikul tanggungjawab yang berat dan harus membuktikan bahawa kita juga setanding dengan golongan intelek di IPTA. Saya khuatir sekiranya kegiatan menulis tidak dipupuk, kita akan terus melahirkan guru yang hanya mampu mengajar tetapi tidak reflektif dan berfikiran jumud.

Akhir sekali saya ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin. Sekalipun tanpa pertemuan atau majlis yang menghimpunkan kita, mesej ini sampai kepada setiap individu yang menghuni kelas PPPRPET opsyen BM.

Sekian.

Firdaus JPM
22 September 2008


Terima Kasih


20 Sep 2008

TUGASAN EN. JOHAN

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.
(ISL Seterusnya)

(Dibuat secara individu)
Membina perisian P&P berdasarkan kepada tajuk-tajuk dalam sukatan pelajaran PSK tahun (4, 5, 6).

Tugasan ini perlu dibentangkan dikelas. Aspek pembentangan perlu menyentuh perkara seperti ini:
- Terangkan perisian yang digunakan.
- Langkah penyediaan.
- Rujukan.
- Kemasan.
- Cara penggunaan.
- Cara penyelanggaraan.
- Penilaian hasil kerja.

*Jadual di bawah merupakan senarai pembahagian tema.
*Tugasan ini merupakan tugasan individu.
*Salinan pembentangan (hardcopy) perlu dikumpul dan diserah kepada En. Johan selewat-lewatnya pada hari selasa petang (23 Sept 08). (Tindakan runner)

Tahun

Tema

Pembahagian

4

Sayangi Diri





Sayangi Keluarga

Rizal Othman

Palvee Abd Harip

Imelda Michael

Stanley Andreas


Nurul Aina Jaludin

Faedzah Jiamil

Mohd Shahfardie Satar

5

Hidup Bersama di Sekolah dan Masyarakat





Kenali Budaya Malaysia

Carmelliny Tony

Stanley Ian Junaidi

Shahira Irda Sahirin

Fawwaz Thaqif Alias Tudin


Ranger Diris

Megat Mohd Saufi Megat Alias

Zuraimin Wahili

6

Malaysia Negaraku






Sedia Hadapi Cabaran

Pg. Shukri Pg Haji Musa

Laila Farina Yahya

Siti Salmi bt Tuah

Keffly Kaling


Roszaidee Rosli

Jacqueline Teo Fuey Phean

Mohd Imran Mohd Amir


Terima Kasih


Peserta ratu pondan dikena bon RM1,000

Oleh Betty Subaryati dan Haspaizi Mohd Zain
bhkb@bharian.com.my

Guru Pendidikan Seni diperintah berkelakuan baik dua tahun, ditukar ke PPD Bachok

BACHOK: Seorang guru Pendidikan Seni dikenakan bon jaminan RM1,000 dan perintah berkelakuan baik selama dua tahun oleh Mahkamah Syariah di sini, kelmarin, selepas mengaku bersalah terhadap tuduhan menyertai pertandingan ratu pondan di sebuah resort di Telong di sini, akhir Julai lalu.

Tertuduh, Mohd Zaki Yaakub, 27, yang dipindahkan ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Bachok sejak Ogos lalu, diarah melaporkan diri di Pejabat Agama Jajahan Bachok setiap empat bulan sekali.

ohd Zaki mengaku bersalah terhadap tuduhan mengikut Seksyen 7, Enakmen Jenayah Syariah Kelantan 1985 iaitu memakai pakaian wanita dan berlagak seperti wanita.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), Salwani Abdul Rahman di hadapan Hakim Syarie Mohmad Nabil Mohmad Shukri, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Di mahkamah sama, seorang lagi rakan tertuduh, Mohd Adli Salleh, 20-an, dihukum penjara sehari dan denda RM1,000 kerana kesalahan sama.

Mohmad Nabil ketika menjatuhkan hukuman, berkata beliau turut mengambil kira pengakuan bersalah dibuat mereka dan diharap dapat memberi pengajaran kepada tertuduh. Kedua-dua tertuduh membayar denda dan wang jaminan dikenakan.

Berdasarkan laporan sebelum ini, kira-kira 50 pondan menyertai pertandingan ratu di resort berkenaan, bertempiaran lari sebaik menyedari serbuan penguat kuasa JAHEAIK dengan bantuan Majlis Perbandaran Kota Bharu dan Majlis Daerah Kota Bharu kira-kira jam 9 malam.

Ada antara pondan terbabit terjun ke sungai berhampiran resort dalam cubaan melarikan diri, tetapi 16 daripada mereka berusia antara 20 hingga 30 tahun ditahan sebelum didakwa secara berperingkat di Mahkamah Syariah kerana kesalahan berpakaian dan berlagak seperti wanita.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Kelantan, Mohd Ghazali Abd Rahman ketika dihubungi, berkata guru terbabit kini ditempatkan di PPD Bachok tanpa sebarang jawatan khusus tetapi wajib melaporkan diri setiap hari.

Katanya, berikutan keputusan mahkamah itu, pihaknya akan menghantar laporan kepada Kementerian Pelajaran bagi mengesyorkan tindakan tatatertib kerana ia mencemarkan profesion perguruan.

“Tindakan selanjutnya bergantung kepada keputusan jawatankuasa tatatertib yang akan menilai pembabitan guru itu termasuk bentuk tindakan disiplin yang dikenakan terhadapnya,” katanya.
Terima Kasih


ARKIB : 30/07/2008

Atasi 'diskriminasi' guru lulusan IPTA

SERDANG 29 Julai - Kerajaan akan berusaha mengatasi masalah 'diskriminasi' yang dialami guru lepasan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang dibebankan dengan pelbagai syarat ketat sebelum dibenarkan mengajar di sekolah.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, antara syarat itu ialah mesti lulus dengan purata gred kumulatif (CGPA) minimum 2.75 sebelum layak mengambil ujian dan ditemuduga untuk jawatan guru.

"Syarat ini yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran perlu dikaji semula memandangkan guru-guru lepasan Institut Pendidikan Guru (IPG) tidak perlu mematuhinya sebaliknya terus di tempatkan di sekolah.

"Perkara ini seolah-olah menafikan pendidikan dan latihan yang diberikan pensyarah di IPTA dan mengurangkan minat graduan untuk menjadi guru," katanya dalam ucapan perasmian Program Sekolah Kluster-Universiti dan Seminar Permuafakatan Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pelajaran Tahun 2008 di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalannya, Datuk Idris Haron.

IPG kini melatih guru untuk peringkat prasekolah dan sekolah rendah manakala IPTA memberikan fokus untuk melahirkan tenaga pengajar di sekolah menengah, kolej matrikulasi, kolej komuniti dan politeknik.

KualitiMohamed Khaled yang berharap masalah itu diselesaikan menerusi seminar permuafakatan itu berkata, isu lain yang perlu diatasi ialah berkaitan sebilangan kecil pelajar perguruan di IPTA yang mendapat pembiayaan Kementerian Pelajaran berbanding pelajar di IPG yang semuanya diberikan pembiayaan.

"Kualiti pelajar yang memohon program perguruan juga perlu dilihat semula oleh kedua-dua kementerian kerana berlaku ketidakseragaman syarat asas kemasukan.

"Syarat kemasukan di IPG ialah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) manakala ke IPTA pula Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau matrikulasi," jelasnya.

Sementara itu, Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam ucapan yang dibacakan oleh Timbalannya, Dr. Wee Ka Siong berkata, sebanyak 60 sekolah kluster akan dijadikan sekolah angkat kepada IPTA menerusi Program Sekolah Kluster-Universiti.

Beliau berkata, langkah itu akan membolehkan IPTA berperanan sebagai mentor kepada pihak sekolah yang akan dibenarkan menggunakan kemudahan di universiti bagi melakukan penyelidikan dan pengkomersialan ciptaan baru.

"Sekolah angkat ini akan berpeluang menggunakan perpustakaan dan juga terlibat dalam program akademik dan kemasyarakatan anjuran IPTA.

"Sekolah juga akan dapat menggunakan gimnasium, kolam renang dan mendapatkan nasihat pakar pemakanan dan pensyarah sukan yang berkelayakan tinggi di universiti," jelasnya.

Terima Kasih


19 Sep 2008

SEBUTAN BAKU BAHASA MELAYU

Istilah bahasa baku dan bahasa standard merujuk kepada perkara yang sama. Di dalam Kamus Dewan 1989, perkataan ‘baku’ ini membawa pengertian “yang (sudah) diterima umum sebagai betul dan sah….dan dapat dijadikan asas perbandingan” .
Pembakuan merujuk kepada proses pengekodan bahasa. Biasanya pengekodan bahasa ini membabitkan aspek tatabahasa, sebutan ejaan, pengkamusan dan peristilahan. Para sarjana telah memberikan definisi kepada konsep bahasa baku. Antaranya Garvin dan Mathiot mendefinisikan bahasa baku sebagai “a codified form of language, accepted by and serving as a model to a larger speech community”. Definisi oleh Garvin dan Mathiot ini menunjukkan bahawa sesuatu bahasa itu adalah bahasa baku jika bahasa berkenaan dikodifikasi dan diterima oleh masyarakat secara umum serta menjadi model kepada masyarakat bahasa tersebut.
Secara tidak langsung kita boleh katakan bahawa satu persetujuan telah dicapai oleh sesuatu masyarakat untuk memillih satu variasi daripada beberapa variasi yang ada dalam masyarakat tersebut untuk dijadikan model yang terbaik sebagai bahasa baku.
Variasi di sini bermaksud kelainan bahasa, iaitu misalnya Kelantan mempunyai variasi bahasanya ang tersendiri, orang kampung di kawasan pedalaman juga mempunyai variasinya sendiri. Kelainan ini sebenarnya merupakan cabang-cabang daripada Bahasa Melayu atau dengan kata lain, kelainan bahasa itu juga dirujuk sebagai dialek.
Definisi yang diberikan oleh Garvin dan Mathiot menyatakan bahawa bahasa baku itu merupakan bahasa yang dikodifikasi. Maksud kodifikasi ialah hasil pengumpulan serta penyusunan pelbagai peraturan mengenai sesuatu bahasa sehingga bahasa itu menjadi suatu keseluruhan yang bersistem dan teratur. Oleh itu bahasa yang telah dikodifikasi adalah bahasa yang bersistem atau mempunyai peraturan.
Ini tidak bermaksud bahasa-bahasa lain atau variasi-variasi lain tidak bersistem dan berperatura. Bahasa atau variasi yang tidak dikodifikasi juga mempunyai peraturan atau sistemnya yang tersendiri. Akan tetapi, sesuatu bahasa atau variasi yang tidak dikodifikasi mmepunyai kepelbagaian sistem yang mungkin berbeza daripada seorang dengan seorang yang lain dalam komuniti bahasa tersebut. Contohnya orang Kedah mempunyai variasinya sendiri, begitu juga orang Perak dan masyarakat di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.
Sistem bahasa baku lebih menyeluruh kepada masyarakat kerana ia boleh difahami oleh semua penutur bahasa tersebut. Sebenarnya bahasa baku ini digunakan hanya dalam majlis atau situasi-situasi rasmi sahaja. Ramai yang berpendapat bahawa Bahasa Melayu Johor-Riau sebagai bahasa baku kerana penggunaannya yang meluas dalam bidang pentadbiran dan juga di sekolah. Sebagai bahasa yang mempunyai penutur yang ramai, khususnya di negeri Johor, Melaka, Selangor dan sebahagian besar Perak dan juga berdasarkan faktor sejarah, sudah tentu bahasa ini menjadi asas kepada pembentukan Bahasa Melayu Baku. Akan tetapi, bukanlah bahasa tersebut merupakan bahasa baku yang sebenarnya. Dalam proses perkembangan Bahasa Melayu Baku, ia akan membentuk imejnya tersendiri. Kini Bahasa Melayu Baku adalah Bahasa Melayu yang dikodifikasi dan seragam sifatnya.
Menurut Profesor Nik Safiah Karim : “Bahasa Melayu standard ialah variasi yang digunakan apabila orang-orang daripada berbagai-bagai dialek di negara ini berkumpul dan berbincang dengan tujuan untuk difahami, tiap-tiap pihak berusaha menggugurkan ciri-ciri kedaerahan masing-masing dan menggunakan sedikit sebanyak variasi yang berasaskan Bahasa Melayu dialek Johor-Riau, tetapi kini pertuturan Bahasa Melayu umum telah mempunyai sifat-sifat tersendiri”.
Berdasarkan kenyataan Nik Safiah ini, ternyata bahawa Bahasa Melayu Baku bukan lagi dipunyai oleh penutur dialek tertentu sahaja tetapi bahasa ini merupakan bahasa milik semua. Jadi, sesiapa pun tidak boleh mengatakan bahawa Bahasa Melayu Baku ini adalah dialek Johor-Riau atau dialek Kedah.
Aspek sebutan bahasa baku ini dilancarkan pada tahun 1988.
Sebutan baku dalam Bahasa Melayu ini adalah berdasarkan kepada ejaan . Maksudnya setiap huruf akan dibunyikan iaitu satu huruf satu bunyi. Hal ini pernah dinyatakan oleh Datuk Hassan Ahmad (1989). Menurut beliau : “Sebutan baku yang diucapkan menurut ejaan baku Bahasa Kebangsaan atau menurut nilai bunyi huruf dalam bahasa kita, bukan menurut sebutan loghat atau menurut nilai bunyi huruf asing seperti Bahasa Inggeris”.

( faculty.unitarklj1.edu.my/ALD0063/week/WEEK4/SEBUTAN%20BAKU%20BAHASA%20MELAYU.doc )

Terima Kasih


18 Sep 2008

Tragedi Ngeri Yang Tak Dapat Dilupakan

Pada hari itu, jam menunjukkan pukul 9 pagi, hari Jumaat, 15 Ogos 2008. Kami sekumpulan ditugaskan untuk menguruskan bendera Malaysia terbesar di Keningau (mungkin) untuk upacara perasmian bulan kemerdekaan peringkat institut. Bendera itu diikatkan pada sebatang paip besi yang melintang di atas bangunan blok akademik. Setelah kesemua persiapan telah disediakan, kami pun duduk di atas bangunan berhampiran dengan bendera 'giant' tersebut untuk memastikan acara berjalan lancar. Upacara mengibarkan bendera pun bermula. Dengan tidak semena-mena, entah makhluk mana yang ghairah sangat tarik tali bendera tu sampai paip besi pun tercabut dari tempat asal. Kejadian ngeri ini tidak dapat dilupakan, 8 orang yang berada berdekatan paip besi itu hampir-hampir maut disebabkan oleh paip besi yang ditarik oleh makhluk tuhan paling bengong itu. Bayangkanlah kalau ada di antara kami yang tersangkut di paip besi tu dan terjunam ke bawah. Aku yakin kawan-kawan yang lain pun kembang kuncup jugak bahagian yang itu. Mujurlah ada benteng di atas bangunan, kalau tidak.........
Terima Kasih


17 Sep 2008

Nota Istiadat Melantik Ahli Baru Dalam Pengakap

























Terima Kasih


Fahamilah....(1)

Adalah sesuatu yang menakjubkan bahawa tiada manusia, walaupun yang tidak siuman, terlalu dungu dan bodoh sehingga mereka tidak dapat menggabungkan kata dengan satu cara tertentu untuk menyampaikan pemikiran mereka. Sebaliknya, tiada haiwan yang lain, walaupun sempurna dan berada dalam keadaan yang sebaik mungkin yang boleh melakukan perkara yang sama. Dan ini bukanlah kerana mereka kekurangan organ, kerana kita melihat burung murai dan burung kakak tua boleh menyebut kata-kata dengan sempurna sama seperti yang boleh kita lakukan, dan sekalipun begitu tidak dapat bertutur seperti yang kita lakukan, yakni, dalam menunjukkan bahawa mereka berfikir tentang apa yang hendak mereka katakan. Pada satu pihak yang lain, walaupun orang yang lahir pekak dan bisu, dan ada kekurangan organ yang digunakan oleh orang-orang lain utk bertutur, dan sekurang-kurangnya sama kekurangannya dengan haiwan dalam hal ini, biasanya mencipta tanda-tanda tertentu bagi diri mereka sendiri yang digunakan untuk difahami oleh orang-orang di sekeliling mereka. Lagipun kita melihat perbezaaan dalam kalangan haiwan dari spesies yang sama, sama seperti dalam kalangan manusia dan bahawa sesetengahnya lebih mudah untuk dilatih daripada yang lain. Oleh itu, tidak meyakinkan bahawa seekor monyet / seekor burung kakak tua yang merupakan satu daripada spesiesnya yang terbaik tidak sepatutnya sama dalam hal ini dengan seorang kanak-kanak yang paling bodoh sekalipun, atau sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak yang cacat minda, kalau jiwa mereka tidak seluruhnya berbeza sifatnya daripada kita.


- Rene Descartes -
Discourse on Method ( 1637 )
( 1956, hlmn 37 )

(Disunting semula olah PISMP BM)
Terima Kasih


16 Sep 2008

Sekadar perkongsian...

Maksud Nama - Huruf Pertama
Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.

(A)
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

(B)
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

(C)
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

(D)
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

(E)
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

(F)
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

(G)
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

(H)
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

(I)
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

(J)
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

(K)
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

(L)
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

(M)
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

(N)
Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

(O)
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

(P)
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

(Q)
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

(R)
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

(S)
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

(T)
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

(U)
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

(V)
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

(W)
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

(X)
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

(Y)
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

(Z)
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.
Terima Kasih


14 Sep 2008

Berbuka puasa beramai-ramai.

Bekas Pengarah IPKS pernah berkata :
"Kalau bukan sekarang, bila lagi?"
"kalau bukan kita, siapa lagi?"
"kalau bukan disini, dimana lagi?"

...Dan saya bertanya kepada rakan seperjuangan.....
Jadi? bila kita buat jamuan buka puasa untuk tahun ni?

hehehe Terima Kasih


Kerjasama anda amat diperlukan.

Salam sejahtera kepada semua rakan seperjuangan yang dikasihi. Bagi meyempurnakan pergerakan Pendidikan Jasmani (Encik Ahman ), marilah kita sama-sama menyumbangkan idea bagi pergerakan yang berbentuk aerobik. Peruntukan masa untuk pergerakan ialah 10 minit(5 minit lagi pergerakan direka oleh Stanley Andreas & Carmelliny). Oleh itu, sumbangan idea anda amat diperlukan. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Sila senaraikan pergerakan yang anda rasakan sesuai pada link "Ulasan". Terima kasih.

"Selamat Menunaikan Ibadah Puasa"
Terima Kasih


Peringatan tentang ujian amali pergerakan Seni Dalam Pendidikan

Hanya tinggal dua minggu lagi masa untuk kita berlatih sempena ujian amali seni dalam pendidikan kita. Oleh itu, saya ingin menyeru kepada semua pelatih PPPRPET BM supaya bekerjasama dalam menjayakan ujian amali kita yang bakal dinilai selepas cuti Hari Raya Puasa ini. Tanpa kerjasama anda semua, ujian amali ini tidak akan dapat berjalan dengan lancar.

“Together We Stand”
Terima Kasih


11 Sep 2008

DaRAh dAn PeRsOnAliTi AnDa..

Bersempena dengan bulan Ramadhan ini, ingin saya kongsikan bersama kenyataan kajian sebuah institusi di JEPUN tentang darah manusia. Darah manusia dikatakan memberi gambaran terdekat mengenai KEPERIBADIAN individu itu sendiri. Apakah jenis darah yang mengalir dalam tubuh badan serta gambaran personaliti anda?

DARAH A
Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup kamu. Kamu gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan kamu juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Kamu bijak bergaul dengan individu di sekeliling mu dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama denganmu.
Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri kamu itu melambangkan bahawa kamu tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya kamu agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Kamu harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja kamu itu, kesihatan diri pula yang terabai.

DARAH B
Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan mu. Kamu lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula kamu adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, kamu lebih gemar melaksanakannya dengan cara kamu sendiri. Kamu adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri kamu untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.
Kamu adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap kamu yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri mu dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Kamu harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

DARAH AB
Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Kamu juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling mu berasa selesa untuk berdampingan dengan mu. Kamu juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.
Namun ada satu perkara yang harus kamu perbaiki dalam diri kamu itu. Kamu perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri kamu sendiri.

DARAH O
Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri.
Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan.
Sekiranya menginginkan sesuatu, kamu akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamu dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu kamu juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri kamu sendiri.
Oleh yang demikian kamu harus lebih bijak mengawal emosi diri mu agar tidak dikuasai dengan tekanan.

Terima Kasih


10 Sep 2008

karangan contoh..sila beri markah anda utk karangan ini..

karangan budak darjah 4 yang menyeramkan. .

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.
Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip
tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya
bersarapan
dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu
emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.

Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali
dengan
garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh
120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi
8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru
dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya
tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!".

Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun
turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar
lori itu pula.
Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju
iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan
lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya
dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar
pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri.

Feri itu terbelah dua. Penumpang feri itu yang seramai 100 orang
semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi
Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di
dalam lori dia. lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka
bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa
sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.
Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri
semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu
lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak
saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih
marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu
lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!"
dan jatuh ke bumi.
Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia
balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan
beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa
Inggeris. Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap
orang putih. Lalu pemandu lori itu mati.
Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke
ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di
pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni
tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi.
Polis yang bertugas cubamenyuraikan orang ramai lalu dia menjerit
menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.
Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih
ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian
itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga
berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya
dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat
sebaik saja sampai di rumah kami pun mati.
Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum
saya mati.


Soalan : Berapa Markah Yang Sesuai utk d beri kpd budak yg mnulis Karangan ini???...Terima Kasih