SELAMAT DATANG.

P.I.S.M.P. BAHASA MELAYU AMBILAN JANUARI 2007, IPG KAMPUS KENINGAU, SABAH.

Sila isi Buku Pelawat, terima kasih.

7 Sep 2008

Bakat KJPM dan Ahli Kumpulan PISMP BMSalam damai dan salam sejahtera kepada sekalian pembaca.
tujuan saya memaparkan video ini adalah untuk mengimbau kembali masa lalu di mana KJPM mendendangkan lagu 'Berita Kepada Kawan' semasa majlis hari guru pada tahun 2006.
Untuk pengetahuan semua, KUGIRAN yang mengiringi nyanyian Encik Firdaus pada majlis itu terdiri daripada ahli-ahli kumpulan PISMP BM IPKS.

SUNGGUH BERBAKAT!!!
SEMOGA MAJU JAYA DIUCAPKAN!

Terima Kasih


Terima Kasih kepada KJPM, Encik Firdaus kerana menjadi ahli blog PISMP BM IPKS.

Tahniah kepada saudara Ian sebagai moderator dan rakan-rakan beliau yang saya pasti telah bertungkus lumus merealisasikan blog ini. Harapan saya, agar langkah awal ini akan disusuli dengan ribuan langkah lagi sehingga blog ini mampu menjadi contoh terbaik kepada pelajar-pelajar lain. Justeru, saya menyeru kepada pelajar yang belum mendaftar sebagai ahli blog ini, mendaftarlah dengan segera dan jadilah ahli yang aktif. (Dipetik daripada kiriman Firdaus JPM Pada 9/07/2008 11:37:00 AM)
Terima Kasih


Kita dan Persekitaran.

Salam damai buat semua.
"Kulitnya bersih, hati pun bersih
Budi yang baik hatinya pengasih

Kulitnya bersih hati pun bersih
Memikul belati tiada memilih

Jadikan bersih hati pun putih
Berkata benar bermulut fasih

Jadikan bersih, hati pun putih

Dialah khazanah pintu terpilih
A a a aa aaa...aaaaa"

Wa lagu Tan Sri SM Salim berduet dengan M. Nasir! Saya terdengar lagu tersebut semasa melalui bilik Ketua Blok kita, Saudara Nasir. Mungkin dia agak meminati Tan Sri kerana berjaya mendendangkan lagu-lagu irama tradisional dengan agak baik sekali. Sejurus selepas itu, saya terpandang kepada objek yang berada dihadapan saya. SAMPAH. Walaupun pada bulan ramadhan ini sepatutnya kuantiti sampah adalah berkurangan daripada bulan-bulan yang lain, tetapi objek tersebut tetap berlonggok.

Mungkin terleka yang pada hari ini 'KAZA Maintanence' tidak bertugas. Jadi, masalahnya di sini, kita sedia maklum longgokan sampah sedemikian pasti akan mengundang penyakit jika dibiarkan berterusan. Selain itu, pemandangan yang indah di 'port' kita akan tercemar oleh masalah sampah ini. Sampah yang berlonggok juga akan memungkinkan kehadiran lipas-lipas di kawasan kita. Cukuplah kita hanya menjaga 3 'kanak-kanak' serta ibunya di kawasan luar koridor kita.

Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk mencadangkan agar kita (Rakan lelaki sahaja) bertanggungjawab ke atas sampah-sampah yang telah kita hasilkan. Sekiranya ada yang tidak bersetuju dengan cadangan ini harap dapat mengemukakan cadangan lain bagi menyelesaikan masalah sampah ini. Demi kebaikan kita bersama! Salam Damai!!


'
Terima Kasih


Meriahkan Blog PISMP BM

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Setelah dua hari mencuba dan terus mencuba, akhirnya saya berjaya mendaftar sebagai ahli blog ini. Entah di mana silapnya, percubaan awal mendaftar menjadi ahli sentiasa gagal. Akhirnya hari ini, 7 September bertempat di bilik JPM...termakbul jua usaha ini. Semuanya berkat kesabaran dan keazaman ingin menyokong usaha kalian sekaligus memeriahkan blog ini.

Tahniah kepada saudara Ian sebagai moderator dan rakan-rakan beliau yang saya pasti telah bertungkus lumus merealisasikan blog ini. Harapan saya, agar langkah awal ini akan disusuli dengan ribuan langkah lagi sehingga blog ini mampu menjadi contoh terbaik kepada pelajar-pelajar lain. Justeru, saya menyeru kepada pelajar yang belum mendaftar sebagai ahli blog ini, mendaftarlah dengan segera dan jadilah ahli yang aktif.

Cuma saya masih tertanya-tanya bagaimana dengan laman yang diusaha semasa semester lepas. Laman yang dibina dengan bimbingan Tuan Haji Mohd Isa b Razak dalam mata pelajaran PP BM Berbantukan Komputer. Kalau tidak silap saya, laman itu sudah siap dan kandungannya juga hampir lengkap. Maksud saya mengandungi maklumat semua pelajar PISMP BM termasuk gambar dan biodata. Jika masih dapat digunakan maklumat tersebut dan dipaut melalui blog ini, rasanya lebih baik.

Akhir sekali, Tahniah dan terima kasih kerana berjaya menyediakan satu wahana yang dapat menjana pemikiran dan perbincangan.

Firdaus JPM
Terima Kasih


Pembelajaran Kendiri (PENGANTAR LINGUISTIK)

Assalamualaikum wbt dan salam damai untuk semua.

Pada kesempatan ini juga saya ingin merakamkan jutaan terima kasih serta ucapan tahniah atas usaha rakan kita Stanley Ian (ALEX PAGULAYON) kerana berjaya menjadi 'menghidupkan' blog PISMPBM ini.

Pada hari kemarin, saya telah mendapatkan Rancangan Pengajaran bagi kursus Pengantar Linguistik (BMM 3108) untuk meneliti tajuk-tajuk dan soalan-soalan pembelajaran kendiri. Namun sukacita dimaklumkan bahawa, TIDAK ADA soalan pembelajaran kendiri saya dapati daripada Rancangan Pengajaran tersebut. Sekian, terima kasih.

*Saya merupakan 'runner' bagi En. Sahidani.
*Ok ka Ian? haha tu ja yang aku terfikir.
*hehehe
Terima Kasih